Stoptober: 28 dagen niet roken

Zo ging de knop om bij Peter, Danny en Elsa

Bijna twintig jaar geleden kreeg iemand in Peters familie longkanker. Hij stopte met roken.
Peter: ‘Daarvoor was ik ook al met enige regelmaat gestopt, en net zo vaak weer begonnen. Toen ik thuis een slecht voorbeeld zag van wat je ervan kunt krijgen, ben ik definitief gestopt. Nu heb ik eerder spijt dat ik gerookt heb, dan spijt van gestopt te zijn.’

Danny had een waslijst aan redenen om te stoppen met roken. Maar wat uiteindelijk de doorslag gaf, was zijn zware rokershoest.
Danny: ‘Zeker tijdens de eerste maanden van de corona-uitbraak was die hoest heel vervelend. Ik ben begin april cold turkey gestopt. Mijn ervaring is dat jezelf vastpinnen op een opgelegde datum niet werkt. Dat geeft stress waardoor het al faalt voor je aan de poging begint. Als je wilt stoppen, stop dan gelijk. Wachten op het juiste moment werkt niet, want dat moment komt nooit.’

Van het geld dat Elsa en haar man bespaarden toen zij stopten met roken, hebben ze mooie reizen gemaakt.
Elsa: ‘Toen ik jong was, was het normaal als je ging roken. Bij feestjes stonden de sigaretten – zonder filter – op de tafel. Maar daar bleef ik vanaf, wat een vieze dingen waren dat! Ik rookte Belinda Menthol lang, want dat had als voordeel dat ik langer met mijn sigaret kon doen. (Hoe dan! :) :))

Tijdens mijn zwangerschap rookte ik absoluut niet. Maar na een paar jaar ging ik weer vrolijk verder. Thuis met een pakje halfzware shag per week en op visie de bewuste Belinda Menthol sigaretten.
Toen kreeg mijn vader longkanker. Ik was bij de onderzoeken aanwezig en zag hoe naar die zijn. Mijn man en ik stopten direct. Maar helaas… na een paar maanden begonnen we weer te roken.
Op een dag waren we samen heerlijk aan het fietsen, tot mijn man hoestend op de dam in Alblasserdam stond. Toen was ik het zó zat.
‘Moeten wij nou ook al die onderzoeken krijgen?’ riep ik.
En ja hoor, weer stopten we samen met roken. Deze keer wel voorgoed. Het ging niet vanzelf, maar: na de eerste week stoppen heeft mijn man niet meer gehoest. En ik ben blij:
  • geen vieze adem meer
  • geen stinkende kleren meer
  • ik ruik en proef alles weer
  • en heel veel energie, meer dan ik al had.

Ik ben dankbaar dat ik ervoor heb geknokt. En al dat geld (reken het eens uit per jaar!) hebben we mooi bij onze reizen gedaan. Je kunt niet alles zelfs uitstippelen in je leven, maar wat je wél zelf kan regelen, is gezond leven.’


Peter, Danny en Elsa staan tijdens Stoptober klaar om collega’s die ook willen stoppen te ondersteunen. Stuur een berichtje naar preventiemedewerker@waardeburgh.nl, dan wordt per persoon bekeken wat de wensen zijn.

We staan u graag te woord

Bonkelaarplein 12
3363 EL Sliedrecht
Onze cliënten geven
Stichting Waardeburgh:
Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nl
8.2

Stichting Waardeburgh is 119 keer gewaardeerd op ZorgkaartNederland en heeft een gemiddeld cijfer van 8.2.

Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

zorgkaart nederland