Aan het werk in het verpleegtehuis

Karoline Breedveld: “Juist deze mensen verdienen een gouden einde. Wat ze allemaal hebben meegemaakt en hoe hard ze hebben gewerkt! En wij maar klagen dat we zo druk zijn.”

Vandaag, dinsdag 30 oktober, overhandigt ActiZ de publicatie ‘Aan het werk in het verpleeghuis’ aan minister Hugo de Jonge en later vanmiddag aan Helma Lodders, de voorzitter van de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Onze medewerker Karoline Breedveld, verzorgende IG Waardeburgh verpleeghuis Overslydrecht in Sliedrecht vertelt in deze publicatie wat zij merkt van de ingezette middelen voor de invoering van het Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg.

Merkbare verandering
“We organiseren meer activiteiten dan vroeger en er is dan ook meer activiteitenbegeleiding. We hebben een mannenuurtje in het leven geroepen, compleet met een borreltje. De mensen gaan vaker wandelen en we gaan wel eens naar bijvoorbeeld de dierentuin of de molens in Kinderdijk. Ook hebben we verschillende hulpmiddelen die we inzetten voor belevingsgerichte zorg. Zo heeft elke afdeling nu een robotkat. Geweldig, als je dat ziet! De mensen vinden het werkelijk prachtig. Sommigen weten nog goed dat het geen echt dier is, maar ze genieten er toch van. Dat is zo mooi.

Verschil voor de bewoner
“Onze bewoners merken dat ze nu meer tijd en aandacht krijgen. Ze voelen dat er meer rek is, dat ook een zorgmedewerker eens wat gemakkelijker de tijd kan nemen. Hierdoor bewaak je ook de rust van de cliënten. Ze vragen wel eens: ‘Wil je even mijn nagels doen?’. Juist deze kleine individuele aandacht is van belang bij waardevolle zorg. Verder zijn die robotkatten een doorslaand succes, dat blijf ik zeggen. Het gevoel dat ze oproepen bij de
mensen – ze genieten enorm. We hebben ze trouwens gekregen van de Stichting Vrienden van Waardeburgh.”

Kijken naar de toekomst
“Mijn belangrijkste wens is dat er per afdeling een zorgregisseur komt: iemand die verantwoordelijk is voor alles rond het zorgdossier en het zorgplan, zodat het bij elke cliënt op dezelfde wijze gaat. Ook kan deze persoon een nauw contact met de familie onderhouden. Ik denk dan aan een inloopspreekuur. Want het is niet niks als je partner of een van je ouders dementie krijgt en wordt opgenomen. Dan is het fijn als je een vast aanspreekpunt hebt en even je hart kunt luchten. Ik denk dat met zo’n extra functie de kwaliteit van zorg nog verder omhoog gaat.”

Publicatie ‘Resultaten uit het verpleeghuis’
De publicatie ‘Aan het werk in het verpleeghuis’ is een vervolg op de publicatie ‘Resultaten uit het verpleeghuis’. In deze in april verschenen publicatie vertelden 45 zorgbestuurders hoe zij de middelen verpleeghuis inzetten, welke afwegingen zij daarbij maakten en wat bewoners en medewerkers daar in de praktijk van merken.

Lees hier de publicatie Aan het werk in het verpleeghuis (het interview met Karoline vindt u op bladzijde 55)

Lees hier de publicatie Resultaten uit het verpleeghuis (het interview met bestuurder Peter de Wit vindt u op bladzijde 24)
Terug