Anderhalve meter afstand?

14 mei 2020 | Blog Magda

Huidhonger – de behoefte aan lichamelijk contact – is een term die je steeds meer hoort in deze tijd. Een knuffel, een nachtzoen, een arm om iemand heen of een high five… In de anderhalve-meter-maatschappij mogen we dit niet meer doen. Als verzorgenden, welzijnsmedewerkers en activiteitenbegeleiders hebben we hier veel moeite mee en ik denk dat we de grens van 1,5 meter vaak overschrijden.

Stel je voor: je komt bij een mevrouw. Deze dame is in de laatste fase van haar dementie. Juist deze dame vaart wel bij aanrakingen. Als ik haar de hand reik, pakt ze deze en komt ze op het randje van haar bed zitten. En als ik naast haar ga zitten, legt ze altijd even haar hoofd op mijn schouder. Zo krijgt ze de warmte die ze in deze fase van haar dementie nodig heeft. Zo lukt het om haar op te laten staan en te begeleiden naar het toilet.
Mevrouw begrijpt het uitkleden en het wassen niet meer. Maar door haar aan te raken, te vertellen wat ik doe en haar tussendoor af en toe een knuffel te geven, komen we samen een heel eind en blijft zij ontspannen.

Wat als ik me aan de anderhalve meter afstand zou houden? Dan is er een bange bewoonster, die niet begrijpt wat ik van haar vraag en die niet kan meebewegen. Een bewoonster die de hele dag bang en onrustig zal zijn.

Of stel je voor: je bent al 50 jaar getrouwd, maar mag je echtgenoot niet meer zien in verband met het bezoekverbod. Je mist hem met hart en ziel. Wat is het dan fijn als je even een knuffel krijgt van een welzinsmedewerker. Dat je even samen naar de foto’s kijkt en erover praat, want dat heb je erg nodig. In de anderhalve-meter-samenleving zou je die warmte niet voelen van de welzijnsmedewerkster, terwijl je die nu zo nodig hebt.

Huidhonger? Ik denk dat wij dit stiekem niet toelaten in ons werk in het verpleeghuis. Wij kunnen niet voldoen aan de anderhalve meter. Onze bewoners hebben de aanrakingen, liefde en warmte zo hard nodig. Anders verliezen we hen aan eenzaamheid, verdriet en frustratie.

We staan u graag te woord

Bonkelaarplein 12
3363 EL Sliedrecht
Onze cliënten geven
Stichting Waardeburgh:
Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nl
8.2

Stichting Waardeburgh is 119 keer gewaardeerd op ZorgkaartNederland en heeft een gemiddeld cijfer van 8.2.

Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

zorgkaart nederland