Applaus voor studenten

29 april 2020 | Blog Jeanette

Alles is anders in deze tijd. Geleidelijk beginnen we een beetje aan het idee te wennen. Anderhalve meter afstand, dat gaat eigenlijk best. Mondkapjes voor went dan weer niet. Pff, wat is dat vreselijk warm. Maar alles voor het goede doel. Toch?

Dit zijn opmerkingen die langs me heen flitsen als ik probeer om contact te leggen met een student. Op de afdelingen langsgaan bij de studenten is er even niet bij. Bellen via WhatsApp dan maar. Soms als een driegesprek met een docent van school, soms individueel. ‘Hoe gaat het nu met je?’, vraag ik dan.

De meesten zijn heel stoer. Ze zeggen dat het goed gaat en dat het wel lukt. Het heeft ook wel weer wat, zeggen ze dan. We doen het SAMEN. Als ik doorvraag, komen de twijfels naar boven. Wanneer komt hier nu een einde aan? Wat als er corona in het huis komt? Wat als ik het zelf krijg? Ga ik mijn opleiding nu wel halen?  

Wat de meesten ook vertellen, is dat ze het zo erg vinden voor de bewoners dat zij geen bezoek mogen krijgen. Hun man, vrouw, kind of kleinkind mag niet langskomen. Het is zo verdrietig. De bewoners lijden eronder. Hoe lief bedoeld al die bloemen, kaarten, fruitmanden ook zijn, het is niet hetzelfde als iemand kunnen omhelzen.

Juist jongeren kunnen zich dat zo goed voorstellen. Ze hebben zelf vaak nog een opa en oma en gaan daar graag heen. Het raakt hen zo, omdat ze nu zelf ook niet naar hun opa en oma kunnen. Soms kun je privé en werk gescheiden houden, maar dat is nu moeilijk.

Meestal kunnen ouderen jongeren wel geruststellen. Heel gemoedelijk word er dan gezegd: ‘Kind, maak je niet druk. Het komt echt wel goed. Wij hebben wel voor hetere vuren gestaan. Volhouden hoor!’ Nu blijft het stil. Niemand die weet wat er gaat gebeuren, zelfs de deskundigen niet.

De studenten worden op de proef gesteld. Ze overleven door hun eigen onzekerheden en angst voor de toekomst te parkeren en er voor de cliënten te zijn. Elke dag weer. Dat doen ze vooral door goed te observeren: gaat het nog wel goed met die cliënten op mijn route? Ogenschijnlijk blijven ze rustig, maar innerlijk kunnen ze soms wel een potje huilen om de pijn die ze bij de ander zien. Het is heftig, maar samen met hun werkbegeleiders leveren ze voor elke cliënt maatwerk. En daarvoor verdienen onze studenten een daverend applaus.

We staan u graag te woord

Bonkelaarplein 12
3363 EL Sliedrecht
Onze cliënten geven
Stichting Waardeburgh:
Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nl
8.2

Stichting Waardeburgh is 119 keer gewaardeerd op ZorgkaartNederland en heeft een gemiddeld cijfer van 8.2.

Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

zorgkaart nederland