De allerlaatste keer

20 april 2022 | Blog Antonet

‘Voor jullie ook moeilijk, dit maken jullie ook niet vaak mee.’
Ik sta met een zoon aan het sterfbed van zijn vader. Ik denk even na voordat ik antwoord geef. ‘Er zijn periodes waarin we het inderdaad niet zo vaak mee maken. Er zijn ook tijden dat het anders is.’ Hij lijkt bijna verbaasd over mijn antwoord.

Thuis denk ik nog lang na over die woorden. ‘Jullie maken dit niet vaak mee.’ Soms zijn die tijden er inderdaad. Maar toch. Onze verpleegafdeling is hoe dan ook de laatste woonplek van onze bewoners. Van iedere bewoner die we afscheid nemen, is dat door het sterven. In de veertien jaar die ik werk zijn er zoveel mensen heengegaan dat ik ze niet meer zou kunnen opnoemen. Sommige bewoners hebben een blijvend plekje in mijn hart, sommigen bewoners vervagen met de jaren uit je gedachten. Ze komen soms slechts nog boven tijdens een gesprek met collega’s. ‘Weet je nog…’

Er zijn eindeloos veel bewoners al heengegaan, voor wie ik de afgelopen jaren heb mogen zorgen. Ik heb al heel vaak aan het sterfbed gezeten, gestaan, gezorgd. Een leerling vroeg laatst of het went. Ook over die vraag moest ik even nadenken. Want het is ja en nee. Ja, het zorgen voor een terminale bewoners went, je gaat de signalen herkennen, je weet wat er komt, wat je kunt verwachten. Je weet hoe het is om afscheid te nemen en vaak al snel weer ruimte te maken voor een volgende bewoner.

Maar ook: nee, dat slechts een zucht verschil maakt tussen leven en dood dat went nooit. Het ene moment ben je liefdevol pratend en troostend aan het zorgen. En als dan een zucht later al het leven weg is, blijft dat confronterend. Eén zucht. Meer is het verschil tussen leven en dood niet. Maar ook na die zucht blijven we liefdevol praten en zorgen. Voor de allerlaatste keer.

Er zullen de komende jaren nog heel veel ‘de allerlaatste keer’-momenten komen. Mijn collega’s en ik zullen die met alle liefde blijven geven. Zorgen went, afscheid nemen blijft soms ontzettend moeilijk, die zucht went nooit.  

We staan u graag te woord

Bonkelaarplein 12
3363 EL Sliedrecht
Onze cliënten geven
Stichting Waardeburgh:
Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nl
8.2

Stichting Waardeburgh is 119 keer gewaardeerd op ZorgkaartNederland en heeft een gemiddeld cijfer van 8.2.

Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

zorgkaart nederland