Dementie & psychiatrische ziektebeelden

7 juli 2021 | Blog Magda

Afgelopen jaar woonden er twee speciale bewoners op onze afdeling. Speciaal, omdat ze allebei jong waren en allebei een ander soort ziektebeeld hadden dan we kennen van onze ‘normale’ bewoners. Naast hun dementie, hadden beide bewoners ook een psychiatrisch ziektebeeld. Er was sprake van schizofrenie, autisme en moeilijk verstaanbaar gedrag. Eén van de bewoners was ook verstandelijk beperkt.

Dit vroeg om veel intensievere begeleiding en verzorging door ons als team en het multidisciplinaire team om ons heen. Maar het vroeg ook wat van de andere bewoners op de afdeling. Dankzij deze ‘speciale’ bewoners zijn we flink gegroeid. Als team, maar ieder ook persoonlijk.

Dankzij deze speciale bewoners, zag ik leerlingen snel opgroeien tot verzorgenden die stevig in hun schoenen staan en in de toekomst zeker tegen een stootje kunnen.

Ik zag jonge, gediplomeerde verzorgende IG-ers zelfstandiger en mondiger worden. Ze zijn stuk voor stuk gegroeid tot verstandige, lieve en rustige IG-ers met een rugzak vol ervaring waar ze wat mee kunnen doen.

Ik zag welzijnsmedewerkers die één-op-één diensten draaiden om de speciale bewoners te begeleiden zodat de verzorgenden voor de andere bewoners konden zorgen. Ook hun taak werd veel intensiever en anders dan ze ooit hadden verwacht, maar ze deden het geweldig goed.

Ik zag de oude rotten in het vak opbloeien. We hadden een uitdaging nodig en deze kregen we! Het heeft ons flink geprikkeld en we weten nu dat we deze ‘speciale’ mensen nodig hebben op onze afdeling om ons alert te houden.

Ik zag de betrokkenheid van het multidisciplinaire team, van arts tot fysiotherapeut. Ook zij leerden enorm van deze bewoners en sloten hen in hun hart.

En dan de medebewoners. Wat een kanjers. In het begin vonden ze het spannend en eng, maar later hoorden de ‘speciale’ bewoners er echt bij waren ze één van hen.

Beide bewoners zijn vrij onverwacht overleden. Dit heeft zoveel impact op ons allemaal. Eenieder heeft zijn eigen momenent waarop hij even moet slikken, een traan laat en dan weer doorgaat. We praten nog regelmatig over onze speciale bewoners, ook met de andere bewoners, en bewaren hen in ons hart.

Lieve, ‘speciale’ bewoners, bedankt dat we van jullie mochten leren, genieten en stiekem ook houden.

We staan u graag te woord

Bonkelaarplein 12
3363 EL Sliedrecht
Onze cliënten geven
Stichting Waardeburgh:
Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nl
8.2

Stichting Waardeburgh is 119 keer gewaardeerd op ZorgkaartNederland en heeft een gemiddeld cijfer van 8.2.

Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

zorgkaart nederland