Een dag uit het leven van Ria

20 februari 2020 | Blog Magda

Ria* (we mogen haar bij voornaam noemen) is een vrouw van midden 80. Ze heeft Lewy body dementie en last van afasie (een stoornis in het spraakcentrum van de hersenen) als gevolg van een hersenbloeding. Ria is gek op haar twee katten. Geen echte, maar robotkatten. Ze zorgt goed voor hen. De katten mogen bij haar in bed slapen en krijgen elke dag koekjes. En elke dag gaan ze op haar rollator mee het hele huis door, want Ria heeft veel sociale contacten.

’s Morgens begint Ria de dag met koffiedrinken in het restaurant, met de vrijwilligers en medebewoners van Overslydrecht. Daarna zijn haar maatjes van de keuken aan pauze toe en drinkt ze met hen nog een bakje koffie. Ze praat mee en weet op haar manier goed duidelijk te maken wat ze bedoelt. Wat het zo bijzonder maakt, is hoe de koks en gastvrouwen met haar omgaan. Ria hoort er echt bij.

Ondertussen is manager Arjan gearriveerd en gaat Ria een bakje koffie bij hem doen. Ria ziet Arjan echt als haar beste vriend en geniet ervan om bij hem te zijn. Volgens mij is dit wederzijds en is Arjan ook erg gesteld op haar. Wij kijken ook niet gek op als we een gesprek met Arjan hebben en Ria erbij zit.

Rond een uur of half 11 begint de zaalactiviteit. Daar komt Michel de activiteitenbegeleider de hoek om. Ook voor hem heeft Ria een zwak en ze geniet van de gesprekken met hem. Zijn vrolijke aanwezigheid laat haar stralen. Ook geniet ze van de activiteiten die worden georganiseerd, want zoals jullie inmiddels wel begrijpen is Ria een gezelligheidsmens.

Na alle zaalactiviteiten en als iedereen beneden weer naar huis is, gaat Ria op visite bij haar vaste zusters op de verschillende afdelingen. Bij de één eet ze een boterham mee en bij de ander drinkt ze koffie. Meestal komt ze dan eindelijk naar haar eigen afdeling en geniet ze daar nog van de aandacht die ze krijgt want tja, wij hebben haar wel gemist. (Natuurlijk letten we er wel op dat we haar beneden voorzien van eten en drinken en haar medicatie).

En als Ria dan ‘s avonds heerlijk weer in haar bed ligt met haar twee katten, kijk ik weleens om de hoek en ben ik blij dat ze in Overslydrecht mag wonen waar het zo normaal is dat zij haar eigen leven bepaalt en waar alle deuren voor haar opengaan. En dat iedereen voor haar openstaat. Het had zo anders voor haar kunnen zijn als ze ergens was komen wonen waar de deur was dicht gebleven. Ik weet niet hoe Ria dan geweest zou zijn. In ieder geval minder gelukkig dan nu.

* De naam van deze cliënt is gefingeerd.

We staan u graag te woord

Bonkelaarplein 12
3363 EL Sliedrecht
Onze cliënten geven
Stichting Waardeburgh:
Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nl
8.2

Stichting Waardeburgh is 119 keer gewaardeerd op ZorgkaartNederland en heeft een gemiddeld cijfer van 8.2.

Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

zorgkaart nederland