Geen familie meer op bezoek?!

26 maart 2020 | Blog Fleur

Een aantal weken geleden hoorde ik voor het eerst over een nieuw virus in China, genaamd corona. Oh, dat is ver weg, dacht ik. Maar het virus kwam steeds dichterbij. En steeds hoorde ik “ouderen zijn een risicogroep”. Als je met ouderen werkt, denk je alleen maar: laat ik zelf alsjeblieft niet ziek worden en het overbrengen op de bewoners. Ze zijn al zo kwetsbaar.

Op een maandag om half 1 ‘s middags was het zover. We moesten bij elkaar komen. Met collega’s van verschillende disciplines en de manager.  De eerste maatregelen werden genomen: 1,5 meter afstand nemen van elkaar, activiteiten kleinschaliger en aangepast organiseren. En toen de meest heftige maatregel: “De bewoners mogen geen bezoek meer krijgen van familie.” Toen dit werd uitgesproken, zag je bij alle collega’s de schrik op hun gezichten. Géén familie?!

Die eerste dag met deze maatregelen, was erg gek. Ineens die afstand tussen elkaar. En dat bewoners geen bezoek meer mochten krijgen, speelde door ieders hoofd.  Een bewoonster kwam naar me toe. “Fleur, gaat de quizmiddag vanmiddag wel gewoon door?”
Ik antwoordde dat die inderdaad gewoon doorging.
“Fijn, dat is leuk,” zei ze. Diezelfde ochtend was ze nog een discussie met mij aangegaan, dat de maatregelen onzin waren en dat we ons niet zo aan moesten stellen.  
“Mevrouw, we moeten wel. We doen het ook voor uw gezondheid,”  probeerde ik haar te uit te leggen.
Ik drong niet bij haar door. Het enige wat ze zei, is dat ik niet zo overdreven moest doen. Ik nam het haar ook niet kwalijk, want je familie niet mogen zien, is een van de ergste dingen die je kan overkomen.
Na afloop van de quiz kwam ze nog een keer naar me toe en ze wilde even kwijt, dat het erg leuk was geweest en dat het zo fijn was dat de activiteit nog gewoon door kon gaan.
Verandering is ook niet niks. Zo lang als het kan, gaan we door met de activiteiten en proberen we het een beetje normaal te houden. Voor zover dat kan, natuurlijk.

Een paar dagen later werd aan ons gevraagd of we wilden gaan videobellen met de bewoners en hun familie. Natuurlijk! Samen met een collega zijn we gelijk een aantal familieleden gaan bellen. Wat fijn dat dit kan! De familieleden zijn ver weg, maar zo zijn ze ineens even heel dichtbij. Ik zal nooit meer vergeten hoe vaak een bewoner me na het videobellen bedankte hiervoor.

Het is een gekke tijd, dat beseffen we allemaal erg goed. Ook voor de familie is het een moeilijke periode. Maar laten we met elkaar proberen dat onze bewoners het coronavirus niet krijgen. Binnen blijven, afstand houden en veel bellen in plaats van op bezoek. We kunnen allemaal een klein steentje bijdragen.
In het begin, toen het virus in China was, leek het zo ver weg, maar ineens is het dichtbij. Het is fijn om te zien dat iedereen zijn beste beentje voor zet. Hopelijk is het virus snel helemaal weg.

We staan u graag te woord

Bonkelaarplein 12
3363 EL Sliedrecht
Onze cliënten geven
Stichting Waardeburgh:
Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nl
8.2

Stichting Waardeburgh is 119 keer gewaardeerd op ZorgkaartNederland en heeft een gemiddeld cijfer van 8.2.

Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

zorgkaart nederland