Rianne is getrouwd, heeft drie kinderen en werkt inmiddels al zo’n twee jaar met heel veel plezier bij Waardeburgh als huishoudelijk medewerker. Hoe ze hier terecht is gekomen? “Toen ik na 10 jaar thuis voor de kinderen zorgen weer ging werken, merkte ik dat het vele autorijden me tegen ging werken bij de zorginstelling waar ik werkte. Ik fiets namelijk liever naar mijn werk dan dat ik met de auto moet. Ik kwam toevallig op de website van Waardeburgh terecht en daar was een vacature. Ik vind Waardeburgh zo’n fijne zorginstelling. Alles is heel erg goed geregeld: de arbeidsvoorwaarden zijn heel goed en je hebt heel fijn contact met collega’s en je leidinggevende.”
Meer dan schoonmaken
Rianne merkt dat het werken in de huishouding vaak wordt onderschat door mensen. “Dat vind ik wel een beetje jammer. Het werk is lichamelijk best zwaar werk, daar ben ik heel eerlijk in. Maar ik vind dat als je daar de juiste weg in hebt gevonden, het goed te doen is. Ik werk bij drie cliënten op een dag en dan doe ik thuis ook weer van alles. Mensen denken ook dat je de hele dag wc’s aan het schoonmaken bent. Natuurlijk is het schoonmaken een belangrijk onderdeel, maar je bent ook met zoveel andere dingen bezig. De cliënten waar ik kom, zien vaak weinig mensen. Ik heb cliënten die dan zeggen dat ze zo blij zijn dat ik er weer ben omdat ik de eerste ben die ze die week zien. De mensen vertellen dan hun verhaal aan mij. En als je langer bij mensen komt, bouw je echt een band op.” Doordat ze een vaste cliëntengroep heeft, ziet ze ook goed hoe het met de mensen gaat. Die signalerende rol is een belangrijk onderdeel van haar werk. “Je bent twee uur lang bij de mensen en ziet dan ook hoe het gaat en kunt acteren als er iets is. Je bent heel belangrijk voor de mensen, je wordt ook echt gewaardeerd.”
Je bent heel belangrijk voor de mensen, je wordt ook echt gewaardeerd.
Kwaliteiten
Maar wat zijn nu belangrijke kwaliteiten die je nodig hebt bij het werk als huishoudelijk medewerker? “Het is natuurlijk van belang dat je voldoende kennis en ervaring hebt rondom het schoonmaken. Verder is het wel belangrijk dat je ‘zorg’ in je hebt. Je maakt niet alleen schoon, je pakt ook het sociale deel op dus spontaniteit is belangrijk. Dus een praatje maken en de omgang met de ouderen.”
Contact met collega’s
Binnen het werk als huishoudelijk medewerker werk je veel zelfstandig. “Eén collega is mijn buurvrouw, dus daar heb ik dan wel contact mee. Die heb ik zelf nog aangedragen bij Waardeburgh. Maar als ik collega’s ergens tegenkom, bijvoorbeeld in de supermarkt, hebben we altijd even een praatje. Verder hebben we drie keer per jaar een werkoverleg en ben ik dit jaar meegeweest met het teamuitje van alle teams.” Dit zijn de regio’s Papendrecht, Sliedrecht, Hardinxveld-Giessendam en Alblasserdam. “Dat was heel gezellig! Ondanks dat je verder weinig contact met elkaar hebt, was dit heel fijn. Je hebt toch iets met elkaar gemeen; je werkt bij dezelfde instelling in dezelfde functie dus dan kan je toch ervaringen delen.”
Goede combinatie met gezin
Het mooiste aan haar werk vind Rianne de afwisseling. “Je stapt telkens binnen bij iemands situatie en iedereen is anders. Je poetst wel drie keer per dag, maar elk huisje is anders en ieder mens is anders. Dat vind ik wel heel erg leuk.” Wat Rianne zo fijn vindt aan haar werk, is dat het qua werktijden zo goed past bij haar gezinsleven. “Ik ga naar mijn werk als de jongste kinderen naar school gaan en ik kom uit mijn werk waarna kort daarna de kinderen uit school komen. Het is echt een ideale baan voor moeders met kleine kinderen want je werkt echt onder schooltijd.”
Je stapt telkens binnen bij iemands situatie en iedereen is anders.
Haar werkdag
Maar hoe ziet een werkdag van Rianne eruit? “Mijn werkdag begint met het fietsen naar de cliënt, ik begin half 9. Ik doe alles op de fiets en dat vind ik ook echt ideaal. Ik ben denk ik in die twee jaar dat ik bij Waardeburgh werk maar drie keer met de auto geweest. Wanneer je bij de cliënt komt, maak je een praatje en ga je vervolgens aan de slag. De ene keer begin je in de badkamer en de andere keer in de woonkamer, dat wisselt. Tien minuten voor tijd vul ik de map in en rond ik het af, soms drink ik dan nog even wat. En dan ga ik naar de volgende cliënt. Dan kom ik rond kwart voor drie thuis en dan ben ik thuis als mijn kinderen uit school komen. De kinderen zeggen ook dat ze helemaal niet merken dat ik werk. ‘Oh heeft u gewerkt dan?’ zeggen ze dan. Dat vind ik grappig, echt leuk. Dat is mijn bedoeling.”
Denk jij dat het werk als huishoudelijk medewerker iets voor jou is? Bekijk dan de
vacatures en wie weet wordt jij een collega van Rianne!