Hulpmiddel

De officiële betekenis, volgens De Dikke van Dalen:
hulp·mid·del (het; o; meervoud: hulpmiddelen)
1. Middel om een doel sneller, gemakkelijker te bereiken.

Dat kan toch alleen maar positief benaderd worden zou je zeggen? Vaak merk ik in de praktijk dat de betekenis voor veel mensen een daar·be·gin·ik·nog·niet·aan·mid·del is. Ik heb me echt afgevraagd waarom dat is en vond het daarom tijd voor een alleszeggend voorbeeld uit de praktijk waarmee ik de officiële betekenis wil bevestigen.

Het meest geadviseerde hulpmiddel is de rollator. Het is ook, zo blijkt, het meest gevreesde hulpmiddel want het scoort het hoogst op de daar·be·gin·ik·nog·niet·aan·mid·del·en lijst.
Zo was daar een meneer die ik dringend adviseerde om een rollator te gebruiken. Als ik even niet oplette, viel hij om en dat is toch best gevaarlijk. Hij kwam op de fiets naar de praktijk, ‘want fietsen gaat nog prima’. Nu zijn er ziektebeelden waarbij dat werkelijk zo is, dan wil je iemand laten lopen en lijkt het alsof de persoon vastgeplakt staat aan de vloer. Geef ze een fiets of een trap en er lijkt niks aan de hand. Als dat gaat, waarom zou je dan een rollator nodig hebben....

Dus ja, ik geloof deze meneer, maar om hem nou de hele dag te laten fietsen, dat leek me ook zowat. Dat zei ik ook tegen hem en dan schonk hij mij een alleszeggende glimlach.
Maar zo stellig als ik kan zijn, was hij dat ook. Dus er kwam geen rollator, niet eens een voorlopig niet, gewoon niet. Dat was op dinsdag.

Op vrijdag word ik gebeld. Meneer was met de fiets op pad gegaan, moest afstappen, komt stil te staan en valt om, met de fiets in de hand. Niks ernstigs gelukkig maar de schrik zat er aardig in. Nog diezelfde dag is er een rollator besteld en af en toe maken we nog grapjes over zijn stelligheid en mijn gelijk.

Het jammere is wel dat hij nu niet meer durft te fietsen. Dus ik heb het volgende daar·be·gin·ik·nog·niet·aan·mid·del in mijn mond durven nemen, namelijk een driewieler. En als je nu een glimlach om je mond krijgt en zelf denkt ‘daar ga je toch niet mee fietsen’ dan moet je weer even bovenaan beginnen met lezen!

We staan u graag te woord

Bonkelaarplein 12
3363 EL Sliedrecht
Onze cliënten geven
Stichting Waardeburgh:
Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nl
8.2

Stichting Waardeburgh is 119 keer gewaardeerd op ZorgkaartNederland en heeft een gemiddeld cijfer van 8.2.

Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

zorgkaart nederland