Loslaten en opnieuw omarmen

5 maart 2020 | Blog Antonet

Tranen glijden over mijn wangen als de deur achter me sluit. Ik kan ze niet langer tegenhouden. ‘Onze’ lieve tante Gre, die in de vorige blog zei “Vanavond ga ik dood”, is er niet meer. Ze ging niet die avond en ook niet de dag erna, maar wel vandaag*.

Soms kan het overlijden moeilijk zijn, maar deze keer doet het echt pijn. Ze was niet altijd de makkelijkste en we hebben heel wat gemopper van haar gehoord. Maar toch had ze een heel speciaal plekje in mijn hart. Dat ik haar zojuist samen met mijn collega de laatste zorg heb verleend (oftewel, haar heb afgelegd) doet pijn. Eerder vandaag had ik al afscheid genomen, maar nu is het definitief.

Ze was bijzonder. Zij wist als eerste, zonder dat we het haar vertelden, dat er wat speelde tussen mij en mijn collega. Ze had ons door. “Maar,” zoals ze zo mooi kon zeggen, “ik zal heus me bek wel houwe, want de rest heeft niks in de gaten. Maar ik ben niet achterlijk!” En zo was het tante Gre! Je had volkomen gelijk.

Vier dagen voor haar overlijden liet ik nog een foto van mijn verloofde (en inmiddels oud-collega) zien. “Aah, bestaat die nog? Da’s die jongen van hier. Lekker bekkie heeft tie ook hé!” zei ze glunderend. Want hoe verbaasd ze ook was over het feit wat dat we gingen trouwen (“Echt? Met dat ventje? Weet je het wel zeker?”) ze begreep me volkomen. Ze was ook gek op hem.

Tante Gre houdt altijd een speciaal plekje in mijn hart. Maar tegelijk moet ze ook een plekje opschuiven, want heel binnenkort zal een andere bewoner haar plaats in het verpleeghuis innemen. Ook die persoon verdient een plaatsje in mijn hart. Het proces van loslaten en opnieuw omarmen gaat altijd door! Dat proces hoort bij mijn beroep.

Als ik eraan denk wat wij voor tante Gre hebben mogen betekenen, dan kunnen we dat proces ook aan. “Gaan jullie nou maar weer” zei ze tegen haar zoons, als die haar weer thuis brachten na een wandeling. “Ik ben weer thuis, bij me lieverds!” Zo’n thuis, in het verpleeghuis en in mijn hart, hoop ik ook aan de volgende bewoner te mogen bieden. En aan de velen die nog zullen volgen.

*Deze blog is enkele dagen eerder geschreven dan de publicatiedatum.

We staan u graag te woord

Bonkelaarplein 12
3363 EL Sliedrecht
Onze cliënten geven
Stichting Waardeburgh:
Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nl
8.2

Stichting Waardeburgh is 119 keer gewaardeerd op ZorgkaartNederland en heeft een gemiddeld cijfer van 8.2.

Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

zorgkaart nederland