‘Hij nodigde bewoners uit tot contact zonder dit te forceren’

7 november 2019 | Blog Sarah

Als een clown op bezoek komt bij een aantal bewoners met dementie, ziet activiteitenbegeleidster Sarah hoe er rust ontstaat in de huiskamer.

Op een grijze ochtend kwam een clown naar zorgcentrum Pedaja toe. Het woord ‘clown’ kan veel emoties oproepen. Van angst tot vreugde tot gekkigheid of ‘raar doen’. Maar de miMakker is anders. De miMakker is een clown die speciaal is opgeleid voor de zorg en voornamelijk is gericht op dementerende en verstandelijk beperkte medemensen.

Mijn collega’s en ik kregen eerst uitleg. De miMakker probeert contact te maken met mensen. Niet met trammelant of lawaai. Hij is gericht op het creëren van een rustige omgeving. De miMakker wacht af of mensen hem accepteren (of niet). Elke emotie mag er zijn, daar speelt daar hij verder op in. Er is bewust gekozen voor de vorm van een clown, want een clown mag altijd net iets meer dan elk ander persoon. Een clown mag even op de tafel gaan zitten of zich verstoppen achter een gordijn. Daardoor kan hij op een andere manier in contact komen met de bewoners.

De clown ging vervolgens naar een afdeling waar de bewoners uit zichzelf moeilijk contact maken met anderen en erg geïsoleerd zijn van hun buitenwereld. Met een live camera werd verbinding gemaakt met de huiskamer, zodat wij konden meekijken met de werkwijze van de miMakker. Er zaten vier bewoners aan tafel, allemaal in hun eigen wereld. Ze maakten geen contact met hun omgeving, maar aan hun houding was te zien dat ze licht gespannen waren. Er was een wat onrustige sfeer in de ruimte. De miMakker benaderde de bewoners voorzichtig. Hij creëerde rust in de huiskamer en dit zorgde ervoor dat de bewoners een meer ontspannen houding aannamen.
 
De clown ging aan tafel zitten en zocht benadering bij een mevrouw die in slaap was gevallen. Hij ging samen met deze mevrouw ademen en je merkte dat ze haar ademhaling ging aanpassen op zijn ademhaling. Op een gegeven moment werd ze rustig wakker. De miMakker gaf later aan dat samen ademhalen een veilig gevoel kan geven. De meeste bewoners hebben jarenlang een partner gehad en zijn dus gewend aan iemand anders die ademhaalt.

Alleen al de aanwezigheid van de miMakker zorgde voor een veilige omgeving. Dat was zo mooi om te zien! Ook nam hij de tijd om echt bij de bewoners te zijn. Tijd die vaak gemist wordt in de zorg. Hij nodigde de bewoners uit tot contact zonder dit te forceren en had daarbij veel geduld. Hij paste zich aan, aan het tempo van elke bewoner die daar zat. Daardoor kwamen er reacties die je normaal minder ziet, omdat we vaak te snel gaan.

Ik heb er veel van geleerd. We willen vaak zo veel. Meteen een reactie of een goede sfeer. Maar iedereen is mens en iedereen heeft emoties en die mogen er zijn. Wie het moeilijk vindt om mensen met dementie te benaderen, raad ik aan te kijken hoe de clown het doet. Door alleen maar aanwezig zijn en echt de tijd te nemen, kun je zo veel betekenen.

We staan u graag te woord

Bonkelaarplein 12
3363 EL Sliedrecht
Onze cliënten geven
Stichting Waardeburgh:
Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nl
8.2

Stichting Waardeburgh is 119 keer gewaardeerd op ZorgkaartNederland en heeft een gemiddeld cijfer van 8.2.

Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

zorgkaart nederland