‘Mijn kinderen zijn weg!’

30 juni 2022 | Blog Anneke

Ik loop de trap af om een telefoon uit de zusterpost te halen. Op de gang begroet ik mevrouw die in haar rolstoel over de gang rijdt. Als ik weer terugloop, kom ik haar weer tegen. Ik groet haar opnieuw, want waarschijnlijk is ze vergeten dat ze mij een paar minuten ervoor ook al heeft gezien.

Ze kijkt me aan en de blik in haar ogen is intens verdrietig. De tranen rollen over haar wangen en haar schouders schokken. Heb ik dit op de heenweg niet gezien? Een gevoel van medelijden overspoelt me en ik ga bij haar zitten, ondanks dat dit niet "mijn" afdeling is. Het kan best even, boven lopen nog een aantal collega's.

‘Wat scheelt eraan?’ vraag ik.
‘Ze zijn weg en komen niet meer terug,’ zegt ze.
‘Wie zijn er weg?’
‘Mijn kinderen!’
Ik vraag haar waar haar kinderen naar toe zijn. Snikkend geeft ze antwoord: ‘Ze zijn op vakantie!’

Ik pak haar hand en probeer tot haar door te dringen. ‘Uw kinderen komen echt weer terug.’
Ze gelooft het niet. Ze is er stellig van overtuigd dat haar kinderen weg zijn en wegblijven. Ik probeer haar te vertellen dat jongere mensen graag op vakantie gaan om even de drukte van het werk los te kunnen laten. Maar ze blijft snikken.

Ik zie een collega van deze afdeling lopen en betrek haar in het gesprek. Tot mijn verbazing gooit zij het over een hele andere boeg.
‘Wat leuk voor ze,’ zegt ze. ‘Waar zijn ze naartoe?’
Daarna vertelt ze waar zijzelf binnenkort naartoe gaat en vraagt ze aan mevrouw of zij ook weleens op vakantie is geweest. Mevrouw geeft antwoord en lijkt werkelijk wat rustiger te worden terwijl ze vertelt waar zij allemaal is geweest met haar man, toen hij nog leefde.

Zo kan het dus ook! Troosten was blijkbaar niet de oplossing. Voor afleiding zorgen wel. Met een goed gevoel ga ik naar boven. Mevrouw is wat gekalmeerd en ik heb weer wat geleerd in het tweede jaar van mijn opleiding tot verzorgende IG.

We staan u graag te woord

Bonkelaarplein 12
3363 EL Sliedrecht
Onze cliënten geven
Stichting Waardeburgh:
Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nl
8.2

Stichting Waardeburgh is 119 keer gewaardeerd op ZorgkaartNederland en heeft een gemiddeld cijfer van 8.2.

Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

zorgkaart nederland