Mannelijke charme

20 juli 2020 l Blog Antonet

“Zo, u bent weer fris gewassen en aangekleed. Dan haal ik even de lift om u uit bed te helpen.” zo laat ik mevrouw Beens weten. “Nee, Antonet, nee, ik kom niet uit bed.” Ik sta even stil “Waarom wilt u niet uit bed?” Ze wordt boos. “Jij weet toch. Ik heb gebroken voet. Ik kan niet uit bed.” Ik knik. “Dat weet ik, maar u gaat dan toch met de lift, zo hoeft u niet te staan.” Ze begint te schreeuwen. “Iedereen vond oké, dat ik was op bed. Jij was vakantie en nu ben jij en moet ik uit bed.”

Ik bijt op mijn lip. Dat was inderdaad wel een beetje zoals ik het in gedachten had. Vanwege privacy redenen kan ik de achtergrond het ziektebeeld niet hier noemen. Maar structuur en afleiding heeft mevrouw Beens echt nodig. Ze mogen van mij heel veel zelf bepalen, maar welzijn staat voorop. Soms heeft iemand daarin dan naast vrijheid, ook sturing van ons voor nodig.

Wat ik ook probeer, mevrouw komt niet uit bed. Tussen de middag alleen heel even voor het eten, maar verder ligt ze de hele zaterdag op bed. Zondag gaat het niet anders. Ze is angstig, boos en lijkt zich niet fijn te voelen. Afspraken rondom vaker uit bed komen krijg ik niet gemaakt. Ik besluit Aart te mailen (onze fysiotherapeut). Hij is een jonge vent met een vlotte babbel. Ik weet dat mevrouw Beens daar gevoelig voor is. Als Aart vanuit zijn rol als fysio dit benaderd, doet zijn charme en mijn input de rest. Ik vind het in ieder geval het proberen waard en Aart wil graag meewerken.

Maandagmiddag zit Aart op het randje van het bed bij mevrouw Beens. Ik houd me op de achtergrond. Als Aart over uit bed gaan begint is het direct “Nee, ik wil niet.” Maar ze gaat niet schreeuwen en wordt niet boos. Aart gaat daarom verder, legt uit waarom hij het fijn vindt, waarom hij denkt dat het goed voor haar is. Mevrouw luistert en ik grinnik zachtjes. Ik heb hetzelfde gezegd, maar bij mij werkte het niet. Het gesprekje kost even tijd, maar mevrouw gaat akkoord. We hebben de afspraak dat mevrouw twee keer per dag drie uur uit bed komt. Met ingang van morgen. Al giebelend neemt ze afscheid van Aart. “Ik vind leuk dat jij was hier. Ik dacht jij ben grote man. Jij bent vast politie. Ik dacht echt.” Mevrouw blijft stralend achter.

Als ik woensdag werk, komt mevrouw moeiteloos uit bed die ochtend. “Ik heb afspraak. Ik wil in stoel” En zo gebeurd het. De afspraken staan en ook de dagen daarna komt mevrouw zonder problemen uit bed. Mevrouw is veel minder boos en angstig en geniet van de aandacht die er voor haar is. Wat mij in twee dagen niet lukte was voor Aart nog geen half uur werk. Ik geef het eerlijk toe; Soms is gebruik maken van mannelijke charme een prachtig hulpmiddel!

We staan u graag te woord

Bonkelaarplein 12
3363 EL Sliedrecht
Onze cliënten geven
Stichting Waardeburgh:
Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nl
8.2

Stichting Waardeburgh is 119 keer gewaardeerd op ZorgkaartNederland en heeft een gemiddeld cijfer van 8.2.

Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

zorgkaart nederland