N.I.V.E.A.

27 februari 2020 | Blog Jeanette

Soms kom je op social media verhalen tegen van studenten die zeggen dat ze slecht zijn begeleid of niet goed zijn beoordeeld tijdens hun opleiding. Mijn nekharen gaan dan meteen overeind staan en snel kijk ik door de lijst met namen heen van degenen die gereageerd hebben. Pff, gelukkig geen bekenden…

Een negatieve beoordeling doet nogal wat met iemand, zo te merken. Logisch ook, als je op je hart wordt getrapt. Dat kan immens pijn doen. Je loopt schade op, blijvende littekens gloeien na. Het lijkt diegene die de beoordeling heeft gegeven niet te raken. Toch kan het ook anders zijn en een masker waarachter zelf een gekwetst persoon schuilgaat.

In mijn opleidingstijd had je één praktijkbegeleidster gedurende de tijd dat je op een afdeling stond. Hoe diegene met je omging, had je maar te pikken. Mocht ze je niet, dan had je een probleem. De ouderwetse hoofdzuster bemoeide zich daar niet mee. Zij geloofde in haar personeel. Ze hadden het zelf toch ook zo geleerd tenslotte. Het ging ook meer om wat men van je zag. Je moest handelingen voordoen en drie handtekeningen halen voor een vaardigheid. Bij mij staat alles in het groene boekje. Dat heb ik nog steeds.

De maatschappij veranderde, het begeleiden ook. Dat is maar goed ook. In de zorg heb je nu vaak te maken met twee werkbegeleiders op je afdeling. Heb je als werkbegeleider echt geen klik met je student? Dan kijken we of een ander werkbegeleider beter past. In overleg met de praktijkopleider wordt beoordeeld. Een lijst met competenties wordt ernaast gehouden om te beoordelen: voldoet de student hieraan? Ook alle teamleden mogen feedback geven, of meedenken zoals dat heet. Zo gaan we binnen Waardeburgh met onze studenten om.

Bij afwijkend gedrag is het bovendien belangrijk om te kijken of er een onderliggend probleem achter schuilt. Bepaald gedrag kan ook eigenlijk een schreeuw om aandacht zijn. Ik herinner me een leerling die tegen ieders haren instreek. Ze kwam vaak te laat, was brutaal en ging weinig naar school. In onze beleving gooide ze er met de pet naar. Opvallend was wel dat ze altijd lange mouwen droeg. (Dat mocht toen nog in de zorg). Tot ik op een dag zag dat ze snijplekken op haar armen had. Stukje bij beetje kwamen we erachter dat dit meisje thuis gigantische problemen had. Ze werd psychisch mishandeld en had inwendig zoveel pijn dat ze zich ging snijden. Zo erg! Soms moet je verder kijken dan het gedrag. Dan is juist een arm om de student heen zo belangrijk! Aandacht en begrip tonen, het is een competentie die ik blijf benoemen. Het blijft een warme deken. Afwijkend gedrag kan dus een oorzaak hebben. Van beide kanten. We zijn geneigd snel onze mening klaar te hebben. Het principe Niet Invullen Voor Een Ander is nog steeds actueel.

We staan u graag te woord

Bonkelaarplein 12
3363 EL Sliedrecht
Onze cliënten geven
Stichting Waardeburgh:
Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nl
8.2

Stichting Waardeburgh is 119 keer gewaardeerd op ZorgkaartNederland en heeft een gemiddeld cijfer van 8.2.

Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

zorgkaart nederland