Na 50 jaar weer bij elkaar

Ineke de Jong is welzijnsmedewerker bij Waardeburgh en daarnaast Zorgmies.  Die combinatie van werkzaamheden leidt tot een bijzondere reünie.

Tijdens de eerste maanden van corona was er tijdelijk geen dagbesteding voor een oude dame. Een Zorgmies werd ingeschakeld om twee keer per week van 12.00 tot 14.00 uur een deze vrouw (MH) van 92 jaar gezelschap te houden. Ze woont in de Hof van Sliedrecht.

Samen eten, gezellig kletsen, een bakkie doen.... en natuurlijk komen er dan verhalen over vroeger. MH vertelde elke keer over haar vriendinnetje. Ze woonden dichtbij elkaar en speelden altijd samen. Het vriendinnetje bleef vaak eten en slapen, want zij was lange tijd alleen terwijl MH met 8 zusjes en 2 broertjes was. En dat betekende veel gezelligheid en een moeder waar alles kon.

Deze Zorgmies is ook welzijnsmedewerker bij zorgcentrum Parkzicht. Ook daar heeft zij veel contact met ouderen. Ook daar is er gezelligheid, een praatje en niet te vergeten: verhalen over vroeger. Op een dag ging M. aan 't vertellen over haar vriendinnetje. Ze woonden dicht bij elkaar, speelden altijd met elkaar en M, die wel 10 jaar alleen was, vond het erg fijn om bij d'r vriendinnetje te zijn. Want zij was met 8 zusjes en 2 broertjes en had een lieve moeder waar alles kon......

‘Ehhhhh.....mag ik u iets vragen? Heette uw vriendinnetje MH? En heet u M?’  
Een verbaasde blik. ‘Hè? Já! Dat klopt!’
‘Nou, dan kan ik u vertellen dat jullie nu weer bijna buurmeisjes zijn!’
Echt een geweldig moment! Hier moest iets mee gedaan worden. Deze oude vriendinnen moesten elkaar weer ontmoeten.

Zo gezegd, zo gedaan! Via de dochter van MH legden we contact. We maakten een afspraak en de ontmoeting tussen twee hartsvriendinnen kon er komen. Het moment waarop ze elkaar herkenden was echt gewéldig!
‘Wie ben jij?’
‘Ik ben MH.’
‘Néé, je liegt ‘et!’
Toen was er de herkenning.

Beiden 92, beiden erg vergeetachtig, maar beiden zó blij. Het 'korte' bezoekje heeft wel anderhalf uur geduurd. Ze raakten niet uitgepraat. Over de school, de naailes van vroeger, de broertjes en zusjes....van alles kwam langs. En er komen zeker vervolgbezoekjes.

Dit is zo mooi aan het werken als Zorgmies én als welzijnsmedewerker. Je bedenkt zoiets niet, maar dit werk kan ouderen weer bij elkaar brengen...zélfs na 50 jaar.

We staan u graag te woord

Bonkelaarplein 12
3363 EL Sliedrecht
Onze cliënten geven
Stichting Waardeburgh:
Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nl
8.2

Stichting Waardeburgh is 119 keer gewaardeerd op ZorgkaartNederland en heeft een gemiddeld cijfer van 8.2.

Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

zorgkaart nederland