Soms loopt het anders | Wereld Parkinson Dag

Wanneer je iemand behandelt in zijn eigen omgeving zijn de gesprekken die je hebt vaak anders. Je komt echt bij iemand in huis, bent onderdeel van de dagelijkse routine en maakt kennis met de gebruiken en vaak ook met andere gezinsleden.  

Er komt een aanvraag binnen om iemand thuis te gaan revalideren na een operatie en ik ben degene die deze vraag oppakt. In het eerste gesprek blijkt er de afgelopen jaren al het nodige aan letsel de revue gepasseerd te zijn, maar dat belemmert de revalidatie niet.  

Toch loopt het herstel net iets anders dan verwacht. Ik krijg er alleen niet echt een vinger achter. Er zijn wel een aantal losse aanwijzingen die nog niet echt op z'n plaats vallen en ik vraag of ik wat aanvullende testen mag doen. De familie vraagt waar ik aan denk. We hebben inmiddels een goede band en ik geef aan dat ik aan iets neurologisch denk, iets wat de aansturing verstoort. Er wordt hoog op de testen gescoord, iets wat in dit geval niet positief is. De familie vraagt mij of ik actie wil ondernemen.

Zo volgt er een gesprek met de huisarts, een doorverwijzing naar een neuroloog en vrij snel een diagnose. Parkinson. Er wordt gestart met medicatie. Alles waarvan je hoopt dat het gebeurt, maar wat bijna nooit uitkomt, gebeurt hier wel.

Tijdens de behandeling is gesproken over weer willen fietsen, eropuit kunnen met de boot en op bezoek kunnen bij familie. Weer wat beter kunnen schrijven en kunnen praten en wat minder traag zijn.

Er wordt een fiets aangeschaft waar samen veilig op gefietst kan worden. Het in en uit de boot stappen lukt en zo kunnen er weer dagtochten gemaakt worden. Waar ik in het begin twee keer per week nodig was kom ik nu alleen nog maar voor begeleiding en aansturing, want ze redden het prima samen.  

Bij het volgende bezoek is er iets anders aan de hand. Er is veel verdriet vanwege het ongeneeslijk ziek zijn van een dierbaar familielid, een bericht dat ze net hebben gekregen. We praten erover en maken een nieuwe afspraak. Helaas blijkt later dat deze afspraak afgezegd moet worden vanwege het overlijden. De dag na de begrafenis word ik gebeld. Ze willen me graag vertellen over het afscheid, dat ze overal bij konden zijn en hoe ze ondanks alles dankbare en gelukkige mensen zijn.  

Niet eerder maakte ik zo duidelijk mee wat het toevoegen van kwaliteit aan het leven betekent. Ik ben een dankbaar mens en gelukkig dat ik het met hen mag meemaken.

We staan u graag te woord

Bonkelaarplein 12
3363 EL Sliedrecht
Onze cliënten geven
Stichting Waardeburgh:
Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nl
8.2

Stichting Waardeburgh is 119 keer gewaardeerd op ZorgkaartNederland en heeft een gemiddeld cijfer van 8.2.

Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

zorgkaart nederland