Spiegelen op de dagbesteding

23 juni 2022 | Blog Jeanette

Nooit geweten dat spiegelen zo ontzettend belangrijk is voor ouderen die het even niet meer zo goed weten. Spiegelen is “een vorm van lichaamstaal die wordt omschreven als het nadoen van een ander door hetzelfde te bewegen. Dit gebeurt meestal onbewust.” Het is dagelijkse praktijk op de dagbesteding!

Inmiddels ben ik alweer enige tijd werkzaam op de dagbesteding en heb ik een schat aan ervaring opgedaan. Geweldig om te zien en mee te maken wat spiegelen met mensen doet. Zo is het al een aantal keren voorgekomen dat een deelnemer aan de dagbesteding zienderogen opknapte. Dat is zo bijzonder om te zien!

Op de dagbesteding is er een vaste structuur, een vast dagprogramma rond eten en drinken. Onbewust kijken hoe de ander zijn of haar bord leegeet of een koekje verorbert maakt dat iemand zelf ook beter gaat eten en drinken.  

Daarnaast doen we op de dagbesteding allerlei activiteiten met elkaar. We houden nauwlettend in de gaten wat iemand leuk vindt om te doen en daar komt het: door deel te nemen aan activiteiten kan iemand laten zien waar hij of zij zelf goed in is, of juist waar een ander goed in is. Concreet betekent dat dat men steeds fanatieker wordt om uiteindelijk te winnen of niet onder te doen voor de ander. Want als mijn buurman of buurvrouw dat kan…dan kan ik dat toch zeker ook?!

Bij het spiegelen speelt ook humor een grote rol. We hebben het heel gezellig met elkaar en ondertussen wordt er van alle kanten gestimuleerd en geactiveerd. En door het samenzijn en het samen DOEN ervaren de cliënten dat zijzelf er ook toe doen. Zo belangrijk voor hun eigenwaarde! En dat je dan weleens wat vergeet… ach, dat is niet erg. Wat de een niet weet, dat weet de ander weer. En zoals een 90+ jarige deelnemer eens vol zelfspot zei:

Alles gaat slechter, maar vergeten gaat beter.

We staan u graag te woord

Bonkelaarplein 12
3363 EL Sliedrecht
Onze cliënten geven
Stichting Waardeburgh:
Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nl
8.2

Stichting Waardeburgh is 119 keer gewaardeerd op ZorgkaartNederland en heeft een gemiddeld cijfer van 8.2.

Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

zorgkaart nederland