'Van haar leerde ik op een goede manier zorgen'

28 november 2019 | Blog Jeanette

Praktijkopleider Jeanette denkt nog regelmatig terug aan degene die haar begeleidde toen zij zelf nog een leerling-verpleegkundige was.

Terugdenkend aan mijn eigen opleiding tot verpleegkundige, denk ik nog altijd aan degene die voor mij het verschil maakte. Degene die mij persoonlijke aandacht gaf, mij begreep en mij het gevoel gaf dat ik er toe deed. Van haar leerde ik op een goede manier zorg geven. Elly, mijn praktijkbegeleidster.

De eerste stap die ik in de ziekenhuiswereld zette, was een spannend moment. Hoewel ik voor verpleegkunde koos vanuit mijn hart en ik zeker wist dat ik verpleegkundige wilde worden, was het toch ongrijpbaar. Ik had het sollicitatiegesprek met de directrice van het ziekenhuis. Haar immens grote bureau dat tussen ons in stond, herinner ik me nog goed. Tijdens het gesprek voelde ik me steeds kleiner worden. Desondanks wist ik haar te overtuigen om mij aan te nemen als leerling-verpleegkundige. Wat was ik blij!

Op de afdeling Interne Geneeskunde ontmoette ik Elly. Zij leerde me om naar mijzelf te kijken. Ze gaf me positieve feedback en bracht ook de punten naar voren die aandacht verdienden of anders gedaan konden worden. Ze brandde me nooit af, maar liet me er vragenderwijs zelf achter komen waar het aan schortte. Daar heb ik zoveel van geleerd!

In die tijd was het gebruikelijk dat je één praktijkbegeleidster had gedurende de tijd dat je op een afdeling werkte. Dat kon ook betekenen dat je een hele andere beoordeling kon krijgen als een praktijkbegeleidster je niet mocht. Een negatieve. Gelukkig is dat tegenwoordig anders: voor elke leerling wordt feedback gevraagd aan meerdere werkbegeleiders. Dat is veel eerlijker en transparanter, maar zeker ook waardevoller.

Dit was mijn uitgangspunt toen ik 17 jaar geleden praktijkopleider werd: vergeet je eigen tijd van lang geleden niet. We zijn ooit allemaal aan een opleiding begonnen. Wie herinnert zich dat niet? Vaak herinneren we ook juist de nare momenten van toen. De ervaringen waarbij veel emoties loskomen, die slaan we op. Dat zijn de ervaringen waar we van kunnen leren, waardoor we vooruit kunnen komen en waardoor we worden gevormd.

We staan u graag te woord

Bonkelaarplein 12
3363 EL Sliedrecht
Onze cliënten geven
Stichting Waardeburgh:
Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nl
8.2

Stichting Waardeburgh is 119 keer gewaardeerd op ZorgkaartNederland en heeft een gemiddeld cijfer van 8.2.

Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

zorgkaart nederland