Vastgeroest

28 januari 2021 | Blog Antonet

“Nee joh, ik ben niet voor vast personeel, dan roest je vast. Flexibel overal werken is veel beter.”
Misschien zit er een kern van waarheid in. Toch pleit ik voor vast personeel.

Zo weet ik dat als mevrouw Korevaar om een kopje koffie vraagt, ze warme chocolademelk bedoelt. Als Sonja om een slabbertje vraagt, wil ze een servet. En als mevrouw Vonk naar boven wil, dan wil ze naar kamer, verderop in de gang. In deze kleine dingen, zie je hoe makkelijk het is als je vast personeel hebt dat de mensen kent. Want mevrouw Korevaar zou echt niets drinken als je haar koffie geeft.

Meneer Hussel wilde nooit lopen. Hij kwam binnen in een rolstoel, maar had nog veel kracht in zijn benen. We hebben hem veel gestimuleerd en de fysio erbij gehaald, maar we begrepen niet dat hij niet kon of wilde lopen. Op zijn begrafenis hoorden we in zijn levensloop dat hij na de oorlog dagen heeft gelopen om thuis te komen. Op kapotte schoenen. Daarna had hij gezworen nooit meer één stap te zetten.

Ook denk ik aan meneer Pieters. Op sommige momenten, al direct op het moment dat we binnen kwamen, raakte hij compleet in paniek. Het wisselde per persoon, per dag, per tijd. We konden eerst niets ontdekken wat er nu voor zorgde dat hij zo bang en boos werd. We observeerden niet alleen zijn gedrag, maar ook het onze. Wat deden wij, wat zeiden wij, hoe zagen we eruit? Na weken kwamen we erachter dat het aan de kleur van ons uniformjasje lag. De blauwe kleur herinnerde hem aan de vijand tegen wie hij in de oorlog moest vechten. De kleur leidde zijn gedachten terug in de tijd en hij zag ons als de vijand.

Herkenbaarheid is belangrijk. Juist ook bij ouderen met een vorm van dementie. Als je ’s morgens vroeg wordt begroet met “Oh meisje, wat fijn dat je weer thuis bent” voelt dat goed. Ook dementerende herkennen je, weten dat je vaak komt. Voor nieuwe leerlingen is dat soms lastig. Gefrustreerd kwam er laatst een leerling naar me toe: “Waarom wil ze wel altijd als jij het vraagt en niet bij mij?”
Ik grinnikte. “Komt misschien omdat ik hier ben vastgeroest.”

We staan u graag te woord

Bonkelaarplein 12
3363 EL Sliedrecht
Onze cliënten geven
Stichting Waardeburgh:
Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nl
8.2

Stichting Waardeburgh is 119 keer gewaardeerd op ZorgkaartNederland en heeft een gemiddeld cijfer van 8.2.

Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

zorgkaart nederland