Vrijwilliger Walter: "Ik vind het zo'n voldoening om ouderen van de ene plaats naar de andere plaats te brengen"

Waardeburgh is een zorgorganisatie met veel medewerkers die zorg geven aan onze cliënten. Daarnaast zijn er ook heel veel vrijwilligers die zich inzetten om onze bewoners en cliënten te ondersteunen. Zo ook Walter (76). Hij is gepensioneerd en sinds begin 2023 met veel plezier werkzaam als chauffeur bij Waardeburgh.

Eerste contact met Waardeburgh


“Vroeger ben ik internationaal service engineer geweest, dus vloog ik over de hele wereld. In 2021 is mijn vrouw ziek geworden en is ze door Waardeburgh verzorgd. Zodoende ben ik vrijwilliger bij Waardeburgh geworden.” Hij kreeg een soort boekje waarin opgeroepen werd tot chauffeurs. “Mijn vrouw zei dat ik me wel bezig moest houden als zij er niet meer zou zijn, want thuiszitten is voor mij geen optie.” Na het overlijden van zijn vrouw is hij via iemand die bij Waardeburgh werkte weer in contact gekomen met Waardeburgh en is hij als chauffeur gestart. “Ik doe het heel graag, ik vind het zo'n voldoening om ouderen van de ene plaats naar de andere plaats te brengen. Om ze te helpen met in-en uitstappen. Er is een mevrouw die ik naar de winkel breng om boodschappen te doen.”

Ik doe het heel graag, ik vind het zo'n voldoening om ouderen van de ene plaats naar de andere plaats te brengen.


Inwerkperiode


Om chauffeur te worden heeft Walter eerst met een ervaren chauffeur meegekeken en van hem geleerd. Daarna ging hij zelf aan de slag, met de ervaren chauffeur erbij. “Hij kijkt naar hoe je rijdt en of je rustig rijdt. Hij kijkt met je mee, ook of je de cliënten leuk helpt met bijvoorbeeld het in-en uitstappen. Ik heb drie keer met een chauffeur op deze manier gereden waarna mij werd gevraagd of ik het aandurfde, dus toen ben ik zelfstandig gestart. Ik heb navigatie op mijn Iphone dus zo rijd ik naar de adressen toe en dan kom ik er wel. Inmiddels ken ik de wegen zo goed als uit mijn hoofd. Ik heb ook nog een soort opleiding gevolgd om met de rolstoelbus te mogen rijden. Je moet de rolstoelen namelijk op een bepaalde manier vastzetten.”

Zijn werkdag


Maar hoe ziet zo'n werkdag eruit? “Je krijgt een rittenlijst, daar staat hoe laat je iemand op moet halen en waar je ze naartoe moet brengen. En dat zijn eigenlijk tijdvakken, dus je rijdt 's morgens of je rijdt 's middags. Nu rij ik soms wel eens hele dagen, want ik vind het gewoon hartstikke leuk om te doen. Dan hoor ik dat ze nog voor lijsten chauffeurs zoeken, dan zeg ik ‘nou geef me die er maar bij en die ook' en dan rij ik. Ik heb wel de rottige gewoonte dat ik altijd te vroeg ben. Als ik mensen kom halen krijg ik te horen ‘je bent veel te vroeg'. Maar ik wacht rustig tot ze zover zijn. Als ik een middag lekker gereden heb, dan heb ik 's avonds als ik thuiskom echt voldoening daarvan.” Er kunnen maximaal acht mensen in de bus, met de chauffeur erbij geteld. Soms zit Walter dan ook met een volle bus. “Bij De Waard hebben ze een theetuin, dat zit ik soms met wel zeven mensen in de bus. Dan haal ik ze op en breng ik ze thuis. Het meeste rijd ik in Alblasserdam, maar ook wel in Papendrecht en soms Sliedrecht.”

Als ik een middag lekker gereden heb, dan heb ik 's avonds als ik thuiskom echt voldoening daarvan.


Voldoening en dankbaarheid


Walter is ontzettend blij met zijn werk als chauffeur. “Ik vind het hartstikke leuk om te doen, prachtig. Je krijgt voldoening van de dingen die je doet en de mensen zijn heel dankbaar.” Zo heeft Walter ook leuk contact met de cliënten, veel mensen komt hij ook regelmatig weer tegen. Hij denkt ook graag mee met de mensen, zodat ze een fijne reis hebben. “Ik kijk er weer naar uit dat ik het weer mag doen. Als ik thuis zit dan denk ik van nou ik zou toch wel weer even willen rijden.” Zijn werk als chauffeur is vooral zelfstandig. “Je hebt wel eens contact als je elkaar tegenkomt bij het rijden.” Ook is er een overleg met de chauffeurs en het bedrijfsbureau, zij coördineren alles rondom het vervoer.

Op stap


“Er zijn ook daguitjes. Ik ben een keer mee geweest naar het Dolfinarium, prachtig! Echt gaaf. De oudjes die zitten dan echt te genieten. Nou ja ik zeg oudjes maar ze zijn van mijn leeftijd eigenlijk. Dan heb ik heel de dag met een mevrouw in de rolstoel door het Dolfinarium gelopen, prachtig! Je ziet ze genieten. Dat doet mij dan ook goed.”

Ik ben een keer mee geweest naar het Dolfinarium, prachtig! Echt gaaf.


Unieke service


Walter is heel blij met de Sjuttul service van Waardeburgh. “Andere organisaties hebben dit niet. Autorijden doe ik graag. Dat vind ik hartstikke leuk, heerlijk!” Hij raadt het dan ook anderen van harte aan om vrijwilligerswerk te gaan doen. “Het geeft heel veel voldoening om dit in je vrije tijd te doen. Je maakt je nuttig door gewoon de mensen te vervoeren en te helpen om mobiel te blijven. Er zijn mensen die niet meer bij hun vrienden kunnen komen als Waardeburgh dit niet zou doen. Er is een mevrouw die ik dan breng naar haar vriendin en dan gaan ze een potje scrabbelen. Dat is natuurlijk hartstikke leuk. Zo is er ook een man die ik naar de theetuin breng die haast niet kan lopen, maar wel elke keer daar naartoe gaat. Om even aanspraak en gezelligheid te hebben. Het is leuk dat ik die man die mogelijkheid kan bieden door te rijden voor hem.”

We staan u graag te woord

Bonkelaarplein 12
3363 EL Sliedrecht
Onze cliënten geven
Stichting Waardeburgh:
Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nl
8.2

Stichting Waardeburgh is 119 keer gewaardeerd op ZorgkaartNederland en heeft een gemiddeld cijfer van 8.2.

Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

zorgkaart nederland