Werken op de corona-afdeling in De Waard

12 oktober 2020 | Blog Anneke

Ik zal me eerst even voorstellen.
Mijn naam is Anneke. Ik ben welzijnsmedewerker en dat betekent vooral voor de bewoners zorgen op de woongroepen. Samen eten, spelletjes doen, koffie drinken of gewoon lekker kletsen. Samen lachen, samen huilen. De bewoners het gevoel geven dat ze thuis zijn.
Sinds kort heb ik mij opgegeven voor het ambassadeurschap van Waardeburgh.
Dat betekent dat je gaat bloggen en vloggen.
Nooit gedacht dat dit mijn eerste onderwerp zou zijn....

Na de eerste coronabesmetting, zijn de dagen anders geworden.
Voor alle collega's die hier werkzaam zijn voelt het alsof er een zware storm is opgestoken.
En feitelijk is dat ook zo.

Op de dag dat de uitslagen van onze bewoners binnenkwamen, sloeg de app op tilt.
De spanning was voelbaar door de telefoon heen.
Ik weet nog dat ik bij de kassa stond toen het eerste berichtje binnenkwam. Kamernummer x; positief. Ik wist niet hoe snel ik thuis moest komen.  We voelden allemaal aan dat dit weleens het begin van een uitbraak kon zijn.

En dat was het ook. Er volgden nog een aantal bewoners. Daarna volgde uitval van collega's die ook positief getest bleken. Gelukkig boden veel anderen aan om te werken. De saamhorigheid was en is groot.

Vrijdag was het dan zover. Ik nam een dienst over van een besmette collega en dat betekende dat ik die dag op de beschermde afdeling zou werken. Ik was blij dat ik het aan had geboden. Thuis zitten terwijl je collega's in crisis zitten, is minstens zo erg. Toch voelde ik een lichte spanning en had ik een verdrietig hart.

Om 12 uur begon mijn dienst op de tweede etage. Toen ik boven kwam merkte ik dat er vooral rust was.  De unit werd voorbereid.  Sluizen werden gemaakt, rolgordijnen opgehangen, bedden opgemaakt en nachtkastjes gevuld.Iedereen deed wat hij moest doen en luisterde goed naar instructies die gegeven werden.

Ik werd ingepakt door een collega. Schort, handschoenen, haarnetje, masker en spatscherm.
Niet bepaald comfortabel, maar wel nodig. Onder leiding van onze manager leek het allemaal vlot en rustig te verlopen. Einde van de middag konden we de besmette bewoners overbrengen naar hun nieuwe verblijf voor de komende tijd. Ook dit verliep soepel.  Voor de bewoners zelf was het uiteraard nog het meest verwarrend.  Leg het hen maar eens, op een eenvoudige manier, uit...

Vanaf het moment dat de bewoners allemaal overgebracht waren, ben ik twee uur op de beschermde unit gebleven. Twee uur en ik was al helemaal op! Het dragen van het pak is zwaar. Het is warm, zit oncomfortabel en ik merkte dat ik moest opletten om niet te gaan hyperventileren achter een mondkapje en een spatscherm.

Ik merkte op dat het geestelijk nog het zwaarst was. Het heeft grote impact op je geest als je in zo'n situatie beland. Je zit op een zaal met vier mensen die je haast niet uit kunt leggen wat er gebeurt, maar ze merken dat er wat ernstigs gaande is. Geruststellen en er voor hen zijn is het allerbelangrijkste voor hen.

Ik heb geprobeerd om op de unit zoveel mogelijk te doen wat we anders ook doen. Televisie kijken, aan tafel eten en koffie drinken. Dat werkte.

Na 2.5 uur werd ik afgelost door een collega. Ik snakte naar frisse lucht. Wat was ik blij dat ik m'n boterham kon gaan eten. Maar wat was ik ook emotioneel. Dankbaar ook dat ik wat had kunnen betekenen voor de bewoners van De Waard.

De onzekerheid voor nu is groot. Dat merk je bij iedereen.  Angst voor wat nog gaat komen maar vooral voel je de liefde, het doorzettingsvermogen en de rust.
We gaan er wel komen. Hoe dan ook.

Jesaja 40:31
"Maar wie hoopt op de HEER krijgt nieuwe kracht: hij slaat zijn vleugels uit als een adelaar, hij loopt, maar wordt niet moe, hij rent, maar raakt niet uitgeput."

We staan u graag te woord

Bonkelaarplein 12
3363 EL Sliedrecht
Onze cliënten geven
Stichting Waardeburgh:
Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nl
8.2

Stichting Waardeburgh is 119 keer gewaardeerd op ZorgkaartNederland en heeft een gemiddeld cijfer van 8.2.

Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

zorgkaart nederland