'Zorg bieden is anders geworden'

2 januari 2020 | Blog Jeanette

Waardeburgh bestaat in 2020 20 jaar! Jeanette vergelijkt de zorg van vroeger met nu. Wat is er allemaal veranderd in de afgelopen jaren?

Soms vraag ik me weleens af wat er nog vernieuwd kan worden aan de zorg. De basiszorg, daar zal het hem niet in zitten. Elke dag is daar weer hetzelfde ritme. Opstaan, wassen en aankleden, eten ervoor of erna. Waar zit het verschil van vroeger en nu dan wel in? De manier van zorgen? Het is de toon die de muziek maakt. Dat was vroeger al zo en dat is nog steeds zo.

Toch is er een verschil. Vroeger voerde je de ADL (algemene dagelijkse levensverrichtingen) uit, zorgde je voor een schone kamer of zaal en deed je alles stipt op de gevraagde tijd. Je rapporteerde keurig met de pen. Overdag in blauw, ’s avonds in groen en in de nacht met rood. De rapportage werd voorgelezen aan degene die na je kwam werken.

De laatste jaren zijn we ons steeds meer bewust het welbevinden van de cliënt. Het welzijn van een cliënt speelt een grote rol. Cliënten zijn mondiger (en het personeel ook) en de mantelzorgers beslissen mee. Van alle kanten wordt meegekeken en gezocht naar een op maat gemaakt zorgplan. De zorg draait – net als vroeger – om  de cliënt, maar dan van meerdere kanten bekeken.  

Nog een verschil: door de jaren heen kwamen er stichtingen met één bestuur en directie voor meerdere locaties. Niet te vergelijken met het bejaardentehuis van vroeger, dat een eigen bestuur en directeur of directrice had. Het hoofd van de verpleging was een verpleegkundige, de enige in het hele huis…

In zo’n bejaardentehuis waar ik werkte als waarnemer van de verpleegkundige, was het gebruikelijk om tijdens oud en nieuw aanwezig te zijn. Samen met de bewoners en iemand van het bestuur in de grote zaal muziek luisteren, zingen en een overdenking voordragen. Dat ging bij toerbeurt. Net een paar maanden getrouwd was ik aan de beurt. Mijn kersverse echtgenoot mocht ook mee. Geweldig toch?

Men ging toen in een bejaardentehuis wonen omdat men een verzorgde oude dag wilde. Er was maar één rolstoel beschikbaar voor het hele huis. Een aantal ouderen gebruikte een stok bij het lopen, maar dat was het dan ook. Nu moet je van alles mankeren, anders kom je niet in aanmerking voor een plek in een zorgcentrum. Een wezenlijk verschil. Zorg bieden is daardoor anders geworden. Zorgmedewerkers hebben meer kennis en meer inzicht nodig. Zodat cliënten nog steeds die verzorgde oude dag mogen beleven met persoonlijke aandacht. En wij in de toekomst hopelijk ook!

We staan u graag te woord

Bonkelaarplein 12
3363 EL Sliedrecht
Onze cliënten geven
Stichting Waardeburgh:
Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nl
8.2

Stichting Waardeburgh is 119 keer gewaardeerd op ZorgkaartNederland en heeft een gemiddeld cijfer van 8.2.

Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

zorgkaart nederland