Zorgen om de zorg

23 januari 2020 | Blog Jeanette

Dertig jaar geleden kon ik het me permitteren om thuis te zijn om de kinderen op te voeden en bij te staan waar nodig in hun ontwikkeling. Een bijzondere tijd, zo realiseer ik me nu. We kregen jong kinderen en zelf op je kinderen passen was heel gewoon. Zo hoorde dat. Toch bleef het werken in de zorg altijd kriebelen.

Niets is heerlijker dan om voor een ander te zorgen. Toch? Dus zorgde ik thuis gewoon door. Voor mijn gezin, familie, buren, vrienden en ga zo maar door. Je bent geen arts, maar als verpleegkundige weet je ook thuis goed klinisch te redeneren (aan de hand van de klachten/verschijnselen een mening vormen wat iemand zou kunnen hebben) en actie te ondernemen.

Vaak leer je door te doen. Ook thuis. Zit je zoon een keertje met zijn duim tussen de deur waardoor de nagel er helemaal af is (gelukkig trok hij zelf de deur dicht), dan heb je toch echt hulp nodig van andere deskundigen om te hechten en om je kind te kalmeren. Dan bind je langzaam aan ook wat in wat dat redeneren betreft. Wel heb je weer een ervaring erbij. Door de jaren heen volgen nog veel meer valpartijen, zaagperikelen (mijn man zaagde gewoon in zijn hand met de kartelzaag…) of problemen bij ruziënde buren.

Toen de kinderen groter werden en manlief kon oppassen in de avonduren ging ik weer heerlijk werken in de zorg. Even alles thuis loslaten, waardering krijgen van ouderen die blij zijn om je te zien. Geweldig om te doen. En de ervaringen van thuis kon ik meenemen naar werk. Een klein voorbeeld: het gehoor van ouderen is vaak niet best meer en dan is het erg schrikken als je opeens voor ze staat. Daarom is het belangrijk ouderen altijd zo te benaderen dat je voor hen zichtbaar bent. Dat had ik thuis geleerd toen één van de kinderen hard toe was aan buisjes…

In 2020 werk je door. Je werkt, trouwt (al dan niet), werkt en pas later komen de kinderen (als je ze krijgen mag). De ervaring die je vroeger thuis kon opdoen, neem je niet mee in je werk. Eigenlijk wordt er van je verwacht dat je al ervaren bent en heel zelfstandig kan werken in een zelfsturend team. Die druk is best groot als je nog maar begin twintig bent. Als ik dan om me heen kijk en de jongeren bekijk, heb ik met hen te doen. Oh nee, ze zijn niet zielig en hebben hun woordje wel klaar als het moet. Toch maak ik me zorgen om de zorg. Als we als maatschappij te veel verwachten van onze jongeren, is de druk te hoog. Met alle gevolgen van dien. Wat we kunnen doen? Oog hebben voor elkaar. Zaken benoemen die we zien. Aandacht en begrip tonen. Dat is een competentie die we vroeger ook al leerden maar toen nog niet zo heette. Er is niks nieuws onder de zon.

We staan u graag te woord

Bonkelaarplein 12
3363 EL Sliedrecht
Onze cliënten geven
Stichting Waardeburgh:
Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nl
8.2

Stichting Waardeburgh is 119 keer gewaardeerd op ZorgkaartNederland en heeft een gemiddeld cijfer van 8.2.

Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

zorgkaart nederland