'Zorgen voor de ander én voor jezelf'

20 december 2019 | Blog Jeanette

Mijmerend over haar eigen opleidingstijd in het ziekenhuis, komen allerlei herinneringen naar boven bij Jeanette. Zoals die keer dat ze te véél aandacht had voor een patiënt.

Hij lag dicht bij het raam op de interne afdeling. In mijn ogen was hij een nog vrij jonge man. Terugdenkend schat ik hem rond de 50. Hij had C.A. CeeAa zeiden we toen, nu zeggen we kanker. Er hing een weeïge lucht rondom hem. Wonden op zijn schouder werden dagelijks uitgespoeld.

Er was een diagnose gesteld en besproken over zijn hoofd heen. Dat was toen zo. Ik zie nog die blik van die man voor me. Verward, onrustig en vragend. Wat gebeurt er nu, zo leek hij te vragen.
‘We gaan een borstbeenpunctie doen,’ zei de arts.
‘Wat is dat?’ vroeg de man. ‘Doet dat pijn?’
‘Het is een prik in uw borstbeen en ja, dat doet pijn.’
Dat was het. Niet meer en niet minder.

Ik mocht meekijken als leerling. Gewoon op zaal.  Ik keek en ik keek en ik keek en oh, wat kreeg ik het warm.
‘Kom mee jij!’ zei Elly, mijn praktijkbegeleidster. Ze trok me mee naar de gang en niet veel later zat ik met mijn hoofd tussen mijn knieën. Wat voelde ik me ellendig. Als Elly niet op mij had gelet, was ik flauwgevallen.  
‘Weet je,’ zei Elly, ‘het is goed als je je inleeft in de situatie van de ander. Dat heet empathie tonen. Maar er zijn grenzen. Wat jij zojuist deed, was alleen naar het gezicht van meneer kijken. Hij had veel pijn en dat zag je. Maar je bleef naar zijn gezicht kijken en je werd er naar van. Daar hielp je hem niet mee. Laat de volgende keer merken aan een patiënt dat je meeleeft. Een knikje of een klopje op de hand helpt. Benoem het ook. Maar kijk ergens anders naar. Kijk naar de handeling en niet naar de pijn van de ander.’

Ze had gelijk! Het is zorgen voor de ander, maar ook zorgen voor jezelf. Altijd als een dergelijke situatie zich voordoet, denk ik er weer aan terug. Ik heb dan ook nooit meer last gehad van dat nare gevoel. Dat heeft te maken met een stuk bewustwording: dat je jezelf bewust wordt van je eigen rol in een bepaalde situatie. Daar reageert je omgeving vervolgens weer op.

Het is prachtig werk om te zorgen voor de ander. Met hoofd, hart en handen. Dienend bezig zijn. Het is een Bijbelse opdracht die je mag en kan doen. Aandacht en begrip tonen is ook een competentie die elke student terugvindt in zijn of haar opdrachten. Een competentie is het vermogen of de kennis om een handeling bekwaam uit te voeren of een probleem juist op te lossen. De vraag is dan ook: zijn we competent genoeg in het tonen van empathie?

We staan u graag te woord

Bonkelaarplein 12
3363 EL Sliedrecht
Onze cliënten geven
Stichting Waardeburgh:
Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nl
8.2

Stichting Waardeburgh is 119 keer gewaardeerd op ZorgkaartNederland en heeft een gemiddeld cijfer van 8.2.

Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

zorgkaart nederland