Leven in vrijheid

Waardeburgh wil bewoners een leven in maximale vrijheid bieden, waarbij veiligheid prioriteit is.

Vrijheid gaat verder dan alleen bewegingsvrijheid, het gaat ook om het maken van eigen keuzes in het dagelijks leven. Bewoners worden daarin zo min mogelijk beperkt.

Wat betekent leven in vrijheid?

Bewoners die hun hele leven lang zelf hun leven konden inrichten en vormgeven, mogen ook in onze woonzorgcentra in maximale vrijheid leven, ondanks het feit dat zij psychogeriatrische en/of somatische problemen hebben.

Zelf de regie

Leven in vrijheid betekent dat onze bewoners de ruimte hebben om zelf te bepalen hoe zij hun dag willen invullen. Bewoners beslissen wanneer zij willen eten, hoe laat zij naar bed gaan en wat zij doen. Er worden activiteiten aangeboden in de kleinschalige woongemeenschappen, in de recreatieruimte en er wordt persoonlijke aandacht geboden.

Waarom leven in vrijheid?

Waarom leven in vrijheid?

Waardeburgh wil met de geboden zorg en begeleiding bereiken dat de bewoners met geheugenproblematiek, ondanks hun beperkingen vrijheid ervaren en beleven.

Dit betekent dat:

  • de bewoner met zijn/haar wensen en behoeften richtinggevend is;
  • de bewoner met een geheugenprobleem (dementieel syndroom) op een respectvolle manier als een volwaardig mens met een beperking in het leven staat;
  • keuzes van bewoners of familie/mantelzorg voor optimale vrijheid zoveel als mogelijk gerespecteerd worden ook als dit op gespannen voet ‘lijkt’ te staan met de veiligheid
  • de zorgverlener deskundig en betrokken is naar de bewoner en diens netwerk en als deskundig ‘gast’ in de woning en woonomgeving beschikbaar is;
  • de leef-, woon- en zorgomgeving de vrijheid van de bewoner moeten ondersteunen.

Een minstens zo belangrijke uiting van Leven in Vrijheid is het niet of zo weinig mogelijk toedienen van gedragsmedicatie. Mocht daar onverhoopt toch sprake van zijn dan zal dat uiterst zorgvuldig beoordeelt worden door het multidisciplinaire team, in samenspraak met de familie.

Hoe werkt leven in vrijheid?

Onze bewoners kunnen vrij bewegen in en buiten het zorgcentrum. We maken gebruik van moderne technieken, zodat wij, als dat nodig is, een sein kunnen krijgen of onze bewoners hun woongemeenschap verlaten. Zo kunnen we zien of de bewoner naar de recreatiezaal, het restaurant, de tuin of naar de openbare weg wil gaan. Dit doen we door middel van leefcirkels.  Deze leefcirkels kunnen per bewoner worden ingesteld en zijn verwerkt in hun pols- of hals-alarmering.

Bewuste instemming

Tegelijkertijd zijn nooit alle risico’s uit te sluiten, binnen deze vorm van zorg verlenen. Zorg waarin we maximale vrijheid en leefruimte bieden aan onze bewoners. We vinden het daarom belangrijk dat de bewoner met zijn of haar familie/wettelijk vertegenwoordiger ook bewust kiest voor deze zorg en instemt met de vorm van zorg die wij bieden.

Veelgestelde vragen

Staat je vraag er niet bij?

Ja, juist voor deze doelgroep is de visie heel passend.

Waardeburgh werkt met leefcirkels, deze kunnen per bewoner worden ingesteld. Als de bewoner de leefcirkel verlaat, krijgt de zorg daar een seintje van. Samen met de EVV-er wordt er gekeken welke leefcirkels worden ingesteld voor u of uw naaste.

De visie Leven in vrijheid is van toepassing in alle locaties van Waardeburgh. Een overzicht van onze woonzorgcentra vindt u hier.

Heeft u vragen? Wilt u kennismaken of een rondleiding in een van onze zorgcentra? Op de website niet gevonden wat u zocht? Bel of mail ons gerust.